Home Top 5 food Top 5 dishes made from ελαιόλαδο

Top 5 dishes made from ελαιόλαδο

1 2 3 4 5

1 . Ανοιξιάτικο χοιρινό στην γάστρα με εσπεριδοειδή

Ανοιξιάτικο χοιρινό στην γάστρα με εσπεριδοειδή

Ανοιξιάτικο χοιρινό στην γάστρα με εσπεριδοειδή

Την δυσκολη περίοδο του περιορισμού στο σπίτι λογω της πανδημίας, η φαντασία σε συνδιασμό με την Άνοιξη έφερε στο τραπέζι μας αυτή την όμορφη συνταγή με πορτοκάλια, λεμόνια, ρίγανη και δεντρολίβανο από τον κήπο μας.

Ingredient

4-5 σκελίδες

σκόρδο

2 μεγάλα κομμάτια

φλούδα λεμονιού

1 κ.σ.

ρίγανη

Cooking instructions

* Step 1

Διαλέγουμε κομμάτι από μπούτι χοιρινό που να έχει λίγο λίπος και λέμε στον χασάπη να μας το κόψει μεγάλα κομμάτια για γάστρα. Το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε ένα μεγάλο σκεύος. Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια αλλά πριν τα στύψουμε κρατάμε μερικά κομμάτια φλούδας και από τα δύο.
Image step 1

* Step 2

Βάζουμε τον χυμό σ’ ένα μεγάλο βάζο με καπάκι. Προσθέτουμε στο βάζο τα σκόρδα τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και την ρίγανη. Σ’ ένα μπολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τον κύβο λαχανικών και τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα να μαλακώσει ο κύβος, μ’ ένα πιρούνι διαλύουμε καλά τον κύβο στο ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στο βάζο με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Image step 2

* Step 3

Κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του και χτυπάμε καλά σαν να ήταν σέικερ να ανακατευτούν τα υλικά καλά. Περιχύνουμε με την μαρινάδα το κρέας και προσθέτουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Image step 3

* Step 4

Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα (Αν δεν έχουμε τόσο χρόνο το κρέας για να μαριναριστεί χρειάζεται τουλάχιστον 4 ώρες). Την επομένη βγάζουμε το μπολ με το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε όσο ετοιμάζουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Image step 4

* Step 5

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε στη γάστρα, καθαρίζουμε και βάζουμε επίσης χοντροκομμένα τα καρότα. Αλατίζουμε ελαφρά (μην ξεχνάμε πως έχουμε βάλει στην μαρινάδα των κύβο λαχανικών)
Image step 5

* Step 6

Τρίβουμε από πάνω λίγο έξτρα πιπέρι. Ανάβουμε τον φούρνο, και ρυθμίζουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω – κάτω. Ανακατεύουμε τις πατάτες με τα καρότα, ώστε να πάει παντού το αλατοπίπερο. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους, προσέχοντας από πάνω να είναι οι πλευρές του κρέατος με το περισσότερο λίπος. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
Image step 6

* Step 7

Στον προθερμασμένο φούρνο τοποθετούμε την γάστρα στην χαμηλή σχάρα, χωρίς το καπάκι και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μετά από 45 λεπτά σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι οι πατάτες να απορροφήσουν τα υγρά και να μελώσουν.
Image step 7

* Step 8

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε το φαγητό 10 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε
Image step 8

Note: if there is a photo you can click to enlarge it

2 . Κριθαρότο με ότι είχα!

Κριθαρότο με ότι είχα!

Κριθαρότο με ότι είχα!

Μας έπιασε πείνα ένα βροχερό μεσημέρι στο χωριό. Στο σπίτι είχα ελάχιστα πράγματα κι έτσι σκέφτηκα να φτιάξω ένα κριθαρότο με ότι υπήρχε. Άναψα το τζάκι, έβγαλα ότι είχα στον πάγκο και ξεκίνησα να φτιάξω ένα εύκολο και πολύ νόστιμο φαγητό.

Ingredient

100 γρ.

βούτυρο

1 λίτρο και κάτι

βραστό νερό

Cooking instructions

* Step 1

Έκοψα το κρεμμύδι σε κύβάκια, το ίδιο και το καρότο, τα μανιτάρια σε λεπτές φετούλες, τα ντοματίνια στα τέσσερα.

* Step 2

Τοποθέτησα την κατσαρόλα μου στο μάτι και έβαλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Όταν έλιωσε το βούτυρο πρόσθεσα το κρεμύδι, έτριψα αρκετό μαύρο πιπέρι, έριξα ελάχιστο αλάτι, πρόσθεσα το καρότο και τσιγάρισα ελαφρά μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

* Step 3

Πρόσθεσα τα μανιτάρια και τα σωτάρισα με τα υπόλοιπα υλικά για περίπου 2-3 λεπτά.

* Step 4

Πρόσθεσα το κριθαράκι και ανακάτεψα μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο.

* Step 5

Έσβησα με το κρασί. Αφού εξατμίστηκε το αλκοόλ πρόσθεσα τα ντοματίνια και τον κύβο λαχανικών.

* Step 6

Άρχισα να προσθέτω σιγά σιγά το νερό. Έριχνα νερό τόσο όσο το κριθαράκι να το πίνει. Ανακάτευα συχνά και πρόσθετα λίγο λίγο το βραστό νερό. Ακολούθησα αυτή την διαδικασία με το νερό για ακριβώς 9 λεπτά και τράβηξα την κατσαρόλα από το μάτι. Το φαγητό είχε ελάχιστο ζουμάκι. Πρόσθεσα τον τόνο και ανακάτεψα τόσο ώστε τα κομμάτια του τόνου να ανακατευτούν με το κριθαράκι και τα υπόλοιπα υλικά.

* Step 7

Σέρβιρα το κριθαρότο και γαρνίρισα με ντοματίνια κομμένα στα δύο. Πρόσθεσα φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.

Note: if there is a photo you can click to enlarge it

3 . Πίτσα Στριφτή Μεσογειακή

Πίτσα Στριφτή Μεσογειακή

Πίτσα Στριφτή Μεσογειακή

Ingredient

4 κουταλάκια του γλυκού

ξηρή μαγιά

3 κουταλιές της σούπας

ζάχαρη

1 φλιτζάνι

ζεστό νερό

1/4 φλιτζανιού

ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού

ρίγανη

Cooking instructions

* Step 1

Σε ένα μπολ, προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και αφήστε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά.

* Step 2

Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας. Προσθέστε σιγά σιγά και το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Αρχίστε να ζυμώνετε με το χέρι μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική. Καλύψτε την ζύμη μ’ ένα πανί και αφήστε την να ανέβει για 45 λεπτά.

* Step 3

Πασπαλίστε μια καθαρή επιφάνεια με αλεύρι και χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για να ανοίξετε τη ζύμη σ’ ένα μεγάλο σχετικά λεπτό φύλο. Κόψτε το φύλο ζύμης σε λωρίδες 5 εκατοστών. Βγάλτε μια λωρίδα, ανοίξτε την λίγο ακόμη με τον πλάστη και πασπαλίστε την με μοτσαρέλα στην μέση χωρίς να πάει το τυρί στις άκρες της ζύμης. Πάρτε την μια άκρη της ζύμης και διπλώστε την ζύμη ίσα να καλύψετε το μέρος με το τυρί σαν ένα μακρύ σκαλτσούνι και το υπόλοιπο κάντε το ρολό.

* Step 4

Αναπτύξτε τη ζύμη κατά μήκος, σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν ένα μεγάλο φίδι. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια σπείρα σε ένα στρογγυλό καλά βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίζετε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης, Όταν τελειώσετε και έχετε δημιουργήσει την στριφτή πίτσα αφήστε την σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ανέβει για ακόμη 20 λεπτά.

* Step 5

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

* Step 6

Με ένα πινέλο αλείφετε την πάνω πλευρά με την σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζετε με το τυρί της επιλογής σας (μοτσαρέλα ή παρμεζάνα κλπ), ρίγανη ή προσθέστε και όποια άλλη επιθυμητή επικάλυψη. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.

* Step 7

Λίγα μυστικά ακόμη: Το χλιαρό νερό που χρησιμοποιούμε για να διαλύσουμε την μαγιά πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε αν μέσα στο νερό έχουμε βάλει το δάκτυλο μας να το ανεχόμαστε χωρίς να καιγόμαστε. Στην ζύμη αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε δύο σκελίδες λιωμένο σκόρδο και λίγη ρίγανη (πριν αρχίσουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ώστε το σκόρδο και η ρίγανη να αναμιχθούν καλά).

Note: if there is a photo you can click to enlarge it

4 . Κοτόπουλο με φασολάκια και πιπεριές γαστράτο

Κοτόπουλο με φασολάκια και πιπεριές γαστράτο

Κοτόπουλο με φασολάκια και πιπεριές γαστράτο

Πλατιά φασολάκια με πολύχρωμες πιπεριές και φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλο στην γάστρα.

Ingredient

2 κονσέρβες

ντομάτες κονκασέ

3 σκελίδες

σκόρδο

1 φλυτζανάκι του καφέ

ελαιόλαδο

Cooking instructions

* Step 1

Ένα Σάββατο αποφάσισα να φτιάξω ένα φαγητό με ότι υλικά υπήρχαν στο σπίτι. Άνοιξα το ψυγείο και εν πολλοίς βρήκα τα παραπάνω υλικά. Βρήκα και τρείς πιπεριές πολύχρωμες που τις είχα ξεχάσει και που αν δεν τις έκανα κάτι, σε λίγες μέρες θα έπρεπε να τις πετάξω.

* Step 2

Στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το φαγητό στην κατσαρόλα, αλλά είδα μπροστά μου μια παραδοσιακή γάστρα που έχω αγοράσει στα Τέμπη και είπα να κάνω το φαγητό ακόμη πιο πρωτότυπο!

* Step 3

Έκοψα τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Έπλυνα το κοτόπουλο.

* Step 4

Σε μία κατσαρόλα έβαλα το ελαιόλαδο να κάψει. Εβαλα το κοτόπουλο και το άφησα να ροδίσει από όλες τις πλευρές καλά για να κρατήσει τα υγρά του.

* Step 5

Έριξα το σκόρδο και μετά από λίγο τα κρεμμύδια. Έτριψα λίγο φρέσκο πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

* Step 6

Στην συνέχεια αφαίρεσα το κοτόπουλο και έριξα στην κατσαρόλα τις δύο κονσέρβες ντομάτας, τις πιπεριές και τα φασολάκια. Έριξα λίγο χοντρό αλάτι, ανακάτεψα και τα άφησα να πάρουν μια βράση. (Επειδή τα φασολάκια ήταν κατεψυγμένα χρειάστηκαν περίπου 5 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα).

* Step 7

Στην συνέχεια άδειασα την κατσαρόλα στην γάστρα και έβαλα και τα φιλέτα του κοτόπουλου. Λίγο αλάτι και λίγη πάπρικα και το φαγητό έτοιμο για τον φούρνο.

* Step 8

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με κλειστό το καπάκι της γάστρας για 40 με 45 λεπτά και στην συνέχεια άλλη μισή ώρα με το καπάκι ανοικτό.

Note: if there is a photo you can click to enlarge it

5 . Τάρτα με κρητικό ντάκο και ντοματίνια

Τάρτα με κρητικό ντάκο και ντοματίνια

Τάρτα με κρητικό ντάκο και ντοματίνια

Μια τέλεια τάρτα που είναι ιδανικό ορεκτικό για παραδοσιακό Ελληνικό τραπέζι!

Ingredient

1/2 φλιτζάνι

ελαιόλαδο

1 κ.σ.

μέλι

1 κ.γ.

ρίγανη

Cooking instructions

* Step 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

* Step 2

Αλέθουμε στο μούλτι τα παξιμάδια με τα αμύγδαλα και τα αδειάζουμε σ’ ένα μπολ.

* Step 3

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα και τα ανακατεύουμε.

* Step 4

Στρώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα σε μία ταρτιέρα και στη συνέχεια το ψήνουμε για 15 λεπτά.

* Step 5

Σ’ένα μπολ ρίχνουμε τα τρία τυριά κι ανακατεύουμε καλά μ’ ένα πιρούνι.

* Step 6

Μόλις ψηθεί η βάση την αφήνουμε λίγο να κρυώσει κι απλώνουμε με σπάτουλα το μείγμα των τυριών.

* Step 7

Σένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.

* Step 8

Προσθέτουμε αλάτι, τη ζάχαρη, το μέλι και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην διαλυθούν τα ντοματίνια και αφήνουμε την σάλτσα να δέσει για περίπου 5 λεπτά.

* Step 9

Απλώνουμε τα ντοματίνια πάνω στο τυρί και τα περιχύνουμε με την σάλτσα τους.

* Step 10

Πασπαλίζουμε τα ντοματίνια με τον δυόσμο και την ρίγανη.

* Step 11

Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα πριν την σερβίρουμε.

Note: if there is a photo you can click to enlarge it

10 Pieces Of Expert Nutrition Advice

1. Start Small

2. Fill Your Plate With Beans and Leafy Greens

3. Focus on Adding—Not Subtracting

4. Taste the Rainbow

5. Prioritize Potassium

6. Eat More Plants

7. Focus on Your Immune System

8. Try the Mediterranean Diet

9. Understand the Impact of Food

10. Guard Your Gut

See more
🇻🇳 Việt Nam 🇺🇸 USA

Copyright © 2024 Cookcic